HABERLER

GENEL MÜDÜRÜMÜZ SN. SAVAŞ YALÇIN , ENDÜSTRİ 4.0 VE NESNELERİN İNTERNETİ (IoT) ÇÖZÜMLERİMİZİ HÜRRİYET'E ANLATTI.


1974 yılında kurulan Klemsan %100 yerli sermayeli bir kuruluş olarak Türkiye’de 7 dünyada 12 ofisi, 107 ülkeye yaptığı ihracatı ve geniş bayi ağıyla, Türk Elektrik – Elektronik sektörünün global bir markasıdır. Türkiye’de pazar lideri olan Klemsan, elektrik bağlantı ürünleri konusunda dünyanın yedinci büyük şirketidir.  
Son sekiz yıldır ana işi olan elektrik bağlantı ürünlerine ek olarak enerji yönetimi konusuna odaklanmış ve 2014 yılından bu yana da ülkemizin Endüstri 4.0 geçişinde yerli katkı sunacak çözümleri geliştirir duruma gelmiştir. Türkiye’nin ilk IOT platformlarından biri olan KIO’yu 2017 yılı itibarı ile pazara sunmuştur. 

Ülke olarak Endüstri 4,0 a tam olarak hazır olduğumuzu söyleyemeyiz, henüz yolun başındayız. Ancak bu kez diğer endüstri sistem geçişlerinde olduğu gibi geriden gelmiyoruz, süreci zamanında tartışarak hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Ülke olarak Endüstri 4.0 ya da genel anlamıyla dijitalleşmenin önemini iyi kavrayıp, kaynaklarımızla bu işin neresinde olacağımızı sanayi, eğitim ve ticaret alanlarında planlıyor olmamız gerekecektir. Almanya, Çin ve ABD gibi devletler farklı isimler altında dijital dönüşümü devlet stratejisi olarak uyguluyorlar. Ülkemizde de bu anlamda adımlar atılacağını duyuyor ve destekliyoruz. 

Endüstri 4.0 bilindiği üzere bir çok alt başlıkta değişimi temsil ediyor. Bunların bir çoğunun önünde maliyet ve teknoloji bariyerleri bulunuyor. (Robot ve 3D printer gibi) Ancak yerli kaynaklarımız ile ürün ve hizmet geliştirebileceğimiz alt başlıklardan enerji yönetimi, önleyici bakım ve üretim süreçlerinin dijitalleşmesi gibi birçok alan için Klemsan olarak donanım üretir durumdayız. Üretim sahalarından verilerin toplanması, konvansiyonel bakım yerine anlık bakım parametrelerinin izlenmesi(trafo sıcaklığı, hava kayıpları gibi) ve enerji tüketimlerinin üretim verilerine gerçek zamanlı etiketlenmesi gibi uygulamalar için çeşitli ürünlerimiz bulunmaktadır. Sahadan gelen tüm bu verilerin toplandığı ve yönetildiği platformumuz ise KIO olarak müşterilerimize sunulmaktadır. KIO bir IOT platformu olup işletmelerin dijitalleşmesi için önemli bir araçtır.